Emlékszem, hogy az első karácsonyomnak kissé félve futottam neki IR-esként, hiszen tudtam, hogy mennyi hagyományos finomság kerül ilyenkor az asztalra, amelyek 90%-a egyáltalán nem illeszthető be az inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek étrendjébe. Arról nem is beszélve, hogy mennyire nehéz sokszor megértetni  és elfogadtatni a rokonokkal, barátokkal, hogy nem ehetsz a sütijükből kilószámra.

Ez már a negyedik karácsonyom lesz IR-esként, így összegyűjtöttem 5 jó tanácsot, amivel nem csak túlélhető lesz a karácsony, de még élvezetes is.

irkari.jpg

  1. Legyünk nagyvonalúbbak magunkkal szemben!

A kiegyensúlyozott étkezés vagy az inzulinrerisztens-étrend nem azt jelenti, hogy karácsonykor ne lehetne egy szelet hagyományos zserbót megenni, amit a nagyi készít nekünk. Nem egy-két hagyományos falat fogja romba dönteni az egészséges életmódunkat, sőt. Ez éppenséggel nagyon is elengedhetetlen a kiegyensúlyozottsághoz, hiszen fontos, hogy ne úgy éljük meg az ünnepeket, hogy számkivetettek vagyunk és csak nézzük, ahogy a többiek boldogan lakmároznak. Ne ebben a 2-3 napban akarjuk megváltani a világot, ne ekkor ragaszkodjunk foggal-körömmel a pontosan kiszámolt grammokhoz. Legyünk magunkkal szemben ilyenkor kicsit nagyvonalúbbak, hogy ne a bűntudatról szóljon az ünnep.

  1. Tervezzük meg előre a saját menünket!

Fontos, hogy ne 24-e este szembesüljünk azzal, hogy alig van valami az ünnepi asztalon, amit fogyaszthatunk. Írjuk össze a karácsonyt megelőző hetekben, hogy mit ennénk szívesen, és akár le is próbálhatjuk őket, hogy a diétának megfelelően alakítva milyen ízűek lesznek.

Ma már szerencsére a diétás alapanyagok beszerzése sem jelent problémát, például a Lidl üzleteiben  kedvező áron juthatunk hozzá az alternatív lisztekhez, édesítőszerekhez és növényi tejekhez is.

  1. Cseréljük le a fehér lisztet!

A karácsonyi menüsor leggyengébb pontjai a desszertek, hiszen általában roskadásig van velük az asztal. Nem kell megijednünk a hagyományos édességek diétássá alakításától, hiszen semmi ördöngösség nincs benne. A fehér búzalisztet ma már rengeteg más, alternatív lisztre lecserélhetjük. Ha nincs gondunk a gluténnal, akkor szuper megoldás a teljes kiőrlésű búzaliszt, ami  vidéken is könnyen elérhető. Én a hagyományos recepteknél 70 %-ban használok teljes kiőrlésű lisztet, 30 %-ban pedig sima búzalisztet vagy búzasikért. Így puhább, kevésbé markáns ízű lesz a tészta.

Ha gluténmentes diétát tartunk, és figyelni szeretnénk arra, hogy lassú felszívódású is legyen, akkor az alábbi lisztek jöhetnek szóba a sütik készítésénél: barna rizsliszt, zabpehelyliszt, hajdinaliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, zabliszt, kölesliszt.

dsc_3930-min.jpg

Teljes kiőrlésű, cukormentes linzer receptet itt találtok. 
  1. Cukor helyett válasszunk más alternatívát!

A cukor adta édes íz pótlására ma már tényleg számtalan lehetőség adott. Használhatunk steviát, stevia-eritrit keveréket, xilitet, eritritet.

Én általában keverem az édesítőszereket, és nem csak egy fajtát használok egy süteményhez. Így kivédhető, hogy kellemetlen mellékíze legyen. A steviánál például jó trükk az is, ha citromos süteményhez adjuk, vagy csempészünk bele citromlevet, ezáltal semlegesíthetjük az ízét.

Akár az édesebb zöldségek is szóba jöhetnek édesítésre, mint például a répa vagy a cékla.

dsc_4052-min.jpg

Cukor-és tejmentes, teljes kiőrlésű mákos bejgli receptje itt olvasható. 

  1. Variáljuk a köreteket!

Általában a sült húsokat minden további nélkül fogyaszthatjuk a diétában, de akár a rántott húst vagy halat is el lehet készíteni teljes kiőrlésű panírral. Köretként pedig készíthetünk például sült édesburgonyát, gyökérzöldségeket, vagy olyan teljes értékű gabonaféléket, mint az árpa, hajdina vagy köles.