A karácsonyi ételekért nem csak az ízük miatt rajongunk szerintem, hanem a hozzájuk kapcsolódó emlékek, élmények miatt. Ezeket nem fogyasztjuk egy átlagos hétköznap, sőt, előfordul, hogy egy-egy személyhez kötődik a készítése. Nekem ilyen emlékcsalogató a baracklekváros linzer, amit nagymamám sütött minden ünnepkor. Begyúrta, kiszaggatta, megsütötte, majd pedig összeültünk anyukámmal és húgommal, hogy szépen megkenjük lekvárral. Kellett is a sok szorgos kéz, mert egy hadseregnek való mennyiség készült! 🙂

dsc_3930-min.jpg

Most megosztom veletek a lekváros linzer receptjét, természetesen cukormentessé és teljes kiőrlésűvé alakítva. A szükséges alapanyagokat pedig könnyedén beszerezhetitek hozzá a Lidl üzleteiben!

Hozzávalók:

– 210 g Castello Fit &Well teljes kiőrlésű búzaliszt
– 90 g Castello Búzafinomliszt
– 200 g Pilos vaj vagy Vita Dor Kocka margarin
– 100 g porrá őrölt Castello Fit&Well Xilit
– 1 tojássárgája
– 3 ek víz
– 1 db kezeletlen citrom héja lereszelve
– cukormentes baracklekvár a töltelékhez

dsc_3927-min.jpg

A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, majd gombóccá gyúrjuk.

Fóliába tekerjük és 1 órára hűtőbe rakjuk. A pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk pár mm vastagra.

Kiszaggatjuk tetszőleges kiszúróval, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni a kisült tésztát, és csak ezután kenjük meg őket lekvárral.