Húsvétkor elmaradhatatlan reggeli nálunk a friss, puha fonott kalács vajjal és meleg kakaóval. 🙂 Ettől a szokástól IR-esként sem szerettem volna eltérni, ezért addig kísérletezgettem, míg megszületett ez a teljes kiőrlésű, cukormentes fonott kalács. 

Hozzávalók:

– 200 g teljes kiőrlésű liszt

– 100 g sima búzaliszt vagy búzasikér

– 50 g vaj vagy margarin

– 50 g eritrit

– 25 g friss élesztő

– 120 ml tej (nálam rizstej volt) 

– 1 tojás sárgája a lekenéshez 

dsc_0927-min.jpg

A tejet langyosítjuk egy kis fazékban addig, amíg kézmeleg nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, különben el fognak benne pusztulni az élesztőgombák. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejben, lefedjük, és hagyjuk felfutni. 

Közben a liszteket kimérjük egy tálba és az eritrittel alaposan összekeverjük. 

A vajat megolvasztjuk. 

Ha felfutott az élesztőnk, akkor hozzáöntjük a megolvasztott vajjal együtt a lisztes keverékhez, és jó alaposan dagasztjuk. Azért fontos viszonylag sokáig gyúrni a tésztát, mert így lazítjuk fel a rostokat a lisztben, könnyebben tud majd dolgozni az élesztő, és így lesz puhább a tésztánk. A végén egy nem túl kemény, még épp hogy ragacsos tésztát kell kapnunk. Lefedjük és meleg helyen egy órát kelesztjük. 

Ha megkelt, akkor nagyon óvatosan átgyúrjuk, 3 egyenlő részre szedjük és elkészítjük a fonatot. A 3 szálat összefogjuk, és minél jobban összedolgozzuk a végét, hogy ne nyíljanak szét sütés közben. Ezután egy hármas fonást készítünk. Lekenjük egy tojás sárgájával, ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. 

dsc_0932-min.jpg