Nekem a szeptember soha nem a nyár végét jelentette. Sokkal közelebb áll a szívemhez, mint a nyár, hiszen egyszerre van benne valami új kezdete, valami izgalmas eljövetele, és egyszerre jelent egy kis megnyugvást és befelé fordulást is. Szeretem, ahogy reggelente és késő délután érzem az ősz illatát, szeretem, ahogy jól esik bekuckózni egy meleg plédbe, de még élvezni lehet a napsütés finoman simogató melegét. Ha ősz, akkor eszembe jut az almaszedés ideje, a traktor zakatoló hangja, és nagymamám isteni almás rácsos pitéje. Vagy épp a diós, mert valahogy az is az őszhöz tartozik. 

Most már végre jól esik a tűzhely mellett lenni, úgyhogy el is készítettem az első őszi süteményeket, amik diókrémmel és szilvával vannak töltve. Előre szólok, hogy nagyon kapós lesz! 🙂 

 

dsc_0947-2_1.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g barna rizsliszt (gluténmentes)
  • 50 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
  • 90 g porrá őrölt eritrit vagy nyírfacukor
  • 200 g margarin  (vagy vaj, ha valaki ehet tejterméket)
  • 1 tojás

Diókrémhez:

  • 150 g darált dió
  • 70 g eritrit vagy nyírfacukor
  • 0,5 dl víz

Szilvás töltelékhez:

  • 300 g szilva 
  • 1,5 dl víz
  • 100 g eritrit (függ a szilva édességétől)
  • 1 kk fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg

 dsc_0935.jpg

A tésztához összeszitáljuk a liszteket, elkeverjük az édesítőszerrel, majd a margarint kis kockákra vágva elmorzsoljuk benne. A tojást felütjük egy pohárba, nehogy rossz legyen és ki kelljen dobni az egész tésztát. Hozzáöntjük a lisztes keverékhez és egy nagy gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk. 

Közben a diókrémhez felmelegítjük a vizet, feloldjuk benne az édesítőszert és összekeverjük a dióval. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e. Rakjuk félre, ha rendben van.

A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. Feltesszük főni a vízzel, édesítőszerrel és fűszerekkel együtt, és szinte egy lekvárt főzünk belőle. 

Ha letelt a 30 perc, akkor kivesszük a hűtőből a tésztánkat, kicsomagoljuk, és a háromnegyedét egy lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 mm vastagra. Vagy egy nagy piteforma lesz belőle, vagy 6 kisebb. Kivajazzuk és lisztezzük a formákat, és belehelyezzük a kivágott tésztát. belenyomkodjuk, egy kis peremet is készítünk neki. Rákanalazzuk a diókrémet, majd a szilvás tölteléket. A tetejére a maradék tésztából csinálhatunk rácsot, vagy fonást, vagy épp ami eszünkbe jut. 🙂 

180 fokon kb. 20-25 percig sültek. Akkor vegyük ki, amikor már szép aranybarna a tésztánk. 

Jó nassolást! 🙂 

dsc_0942.jpg