Ha valamiben eper van, akkor már alapvetően nem lehet rossz. 🙂  Ezzel az epres pitével, vagy flancosabb nevén szólítva epres galette-tel pedig nem lőhetünk mellé. A legjobb dolog pedig az, hogy bármilyen gyümölccsel variálhatjuk, sőt, én sós verzióban, zöldségekkel és sajttal is gyakran készítem. 

Fotó: Török Anna

Hozzávalók:

180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 

40 g eritrit/nyírfacukor (vagy kinek mi a szimpatikus édesítőszer)
 

1 csipet só

60 g vaj/kókuszzsír

1 tojás

3 evőkanál víz

250 g eper 

3-4 evőkanál eperlekvár

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk az édesítőszert, sót, tojást és vizet. Gombóccá gyúrjuk, becsomagoljuk fóliába, és legalább 30 percre a hűtőbe rakjuk. 

Közben az epret megtisztítjuk és felszeleteljük. (Na meg bakapunk belőle egy pár darabot.. :P) 

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra, kb fél mm vastagon. Lekenjük az eperlekvárral, rászórjuk a feldarabolt epret úgy, hogy a szélén hagyjunk ki egy 3-4 cm-es sávot. Ezt a részt felhajtjuk, és mehet is be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre. 

epres02.JPG

Fotó: Török Anna

Úgy hallottam, hogy az igazi hedonisták még ezt is vanília fagyival eszik! 😉 

Jó étvágyat hozzá! 

epres01.JPG

Fotó: Török Anna