Bizony, bizony, nem csak a divat területén vannak trendek, hanem az ételekben, az elkészítési módokban és a vendéglátás mikéntjében is. 

Most az 5 legizgibb kajatrendről írok, amikkel 2017-ben egyre több helyen találkozhatunk majd. 

befunky_design.jpg

  1. Fermentálás, savanyítás

Bár elsőre ijesztően és idegenen hangozhat sokak számára a fermentálás szó, ezt a technikát már i.e. 7000 évvel ezelőtt is szívesen alkalmazták az élelmiszerek, főként zöldségek tartósítására. Nem is kell azért időben annyira messzire mennünk, hiszen elég a hordós káposztára vagy a kovászos uborkára gondolnunk, amit esetleg idén nyáron raktunk el.

A fermentálás tehát nem más, mint amikor a nyers táplálékot megfelelő enzimek és mikroorganizmusok segítségével kémiailag egyszerűbb vegyületté alakítanak át és szerves anyag bomlik le. A táplálék e folyamat hatására meg tud változni, vagy teljesen át tud alakulni.

Az így eltett élelmiszerek pedig igencsak egészségesek, hiszen megmarad a vitamintartalmuk, magas a rosttartalmuk és megemészteni is sokkal könnyebb, hiszen az enzimek már előkészítették nekünk.

  1. A tészta újragondolása

Az egészségtudatosság és az ételérzékenységek egyre nagyobb térhódítása miatt a tésztákat is igyekeznek megújítani. Ugyanis például a gluténmentes tészta készülhet csicseriborsóból, quinoából, lencséből, és a cukkini spagetti is egyre nagyobb rajongótábornak örvend, bár azt a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük tésztának. 🙂 

zucchini-noodles-with-pesto-8.jpg

  1. Zéró hulladék

Egyre több olyan vendéglátóhely jelenik meg tőlünk nyugatabbra, ahol arra törekednek, hogy a lehető legminimálisabb mennyiségben dobjanak ki alapanyagot vagy ételt, valamint a keletkezett szemetet is környezettudatosan kezelik. 

Itt jön be a melléktermékek egyre kreatívabb és nagyobb mértékű felhasználása vagy újrahasznosítása, mint például az aquafaba, a csicseriborsó főzésekor megmaradt víz, amit többek között a vegán majonéz készítéséhez lehet alkalmazni.

  1. Kókuszból bármit

Egyre nagyobb mennyiségben kezdik el használni a kókuszolajat, kókusztejet, kókuszchipset, kókuszvirág cukrot, de megjelent a kókusz tortilla, wrap és szendvics is. Van még valami, amit lehet a kókuszból csinálni? 😀

tapioca-flour-tortilla.jpg

  1. Lilát a tányérra!

Most iszonyat menő lesz a lila karfiol, spárga, édesburgonya, vörösrizs, amelyek nem csak szemet gyönyörködtetőek a tányéron, de egészségesek is. 😉