Ugye mindenkinek megvan, hogy sétál az utcán, és egyszer csak belebotlik AZ ILLATba. Méghozzá a frissen sült sajtos pogácsa illatába. Már csak ettől összefut a nyál a szánkban. 🙂 

pogi_01.jpg

Mivel venni szinte lehetetlen finom teljes kiőrlésű, laktózmentes pogit, így nekifogtam, és megalkottam. Az egész család nagy örömére. 🙂 

Lássuk csak!

Hozzávalók:

350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

150 g sima búzaliszt

25 dkg margarin vagy vaj

1 kis pohár tejföl (nálam laktózmentes)

1,5 dl tej (én rizstejet használtam)

sajt

2 dkg élesztő

2 teáskanál só

2 tojás

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Hozzáadhatunk egy kiskanál cukrot, de anélkül is fel fog futni. Takarjuk le, így a meleg hatására gyorsabban végbemegy a folyamat. 

Közben a liszteket összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, és hozzáadjuk a sót, tojásokat, tejfölt, majd pedig a felfutott élesztős tejet. Jó alaposan összegyúrjuk, hogy sima felületű tésztát kapjunk, majd letakarjuk, és 30 percre meleg helyen pihentetjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és jöhet a hajtogatás. Harmadát alulról felhajtom, a felső harmadát ráhajtom. Majd vízszintesen kettéhajtom. Így újra visszatesszük a kelesztőtálba, letakarjuk és 20 percenként háromszor megismételjük a nyújtástól kezdve. Fontos, hogy mindig egyformán hajtogassuk!

Tudom tudom, kicsit macerásnak, vagy inkább időigényesnek tűnik, de hidd el, megéri. 🙂 Ettől a hajtogatástól lesz puha, levegős a pogácsánk.

Ha megvolt az utolsó hajtogatás és pihentetés, akkor újra ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy késsel bevagdossuk nem túl mélyen keresztben és hosszában is. 

Kiszaggatjuk, lekenjük tojás sárgájával, meghintjük sajttal, és zsupsz be a sütőbe. 220 fokon kb. 18-20 percig sütjük, amíg szép piros lesz rajta a sajt. 

Ez után már csak azt kell eldönteni, hogy hogyan esszük meg. Leszedjük a felső sajtos réteget, vagy egyben bekapjuk.. 🙂 

pogi_02.jpg