Imádom a fahéjas kürtőskalács illatát. Az illatánál pedig már csak az ízét szeretem jobban. 

De mivel szinte lehetetlenség kapni cukormentes és teljes kiőrlésű verzióban, otthon pedig macerásabb művelet az elkészítése, mint hogy fél óra alatt hipp-hopp készen legyünk vele, ezért alkottam meg ezt a fahéjas csigát, aminél jobb napindítót nehezen tudnék elképzelni. 🙂 

Reggel is hamar összedobhatjuk, mert nem kell keleszteni, mégis puha marad még másnap is. 

fahejascsiga2.jpg

A hozzávalók a tésztához: 

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt is)

50 g fehér búzaliszt 

1 csomag szárított élesztő

40 g eritrit vagy nyírfacukor 

125 ml langyos víz 

3 evőkanál olaj vagy kókuszolaj 

Töltelék hozzávalói:

30 g vaj vagy margarin

40 g eritrit vagy nyírfacukor 

2 tk fahéj vagy használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is 

1 ek víz 

 

A liszteket összekeverjük a szárított élesztővel, édesítőszerrel, majd hozzáadjuk az olajat és vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz a tészta és elválik az edény falától. Lehetséges, hogy több vízre lesz szükség, ez nagyban függ a lisztünktől. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük. 

Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a fahéjat, édesítőszert és a vizet. 

A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik végénél feltekerjük. 12 kis csigára vágjuk fel, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Jó sütögetést! 🙂