Csirkemell, rizs, párolt zöldség. Ez a szent hármas látható és olvasható a legtöbb fitness életmódot követő oldalán. Na ne már! Azért korántsem ennyire unalmas a helyzet. 

Most 4 olyan gabonaalternatívát mutatok, amelyek sokkal ízletesebbek és ráadásul egészségesebbek, mint a rizs.

koretek.jpg

A szénhidrátoknak hatalmas szerepük van az étrendünkben, ezért nem mindegy, hogy mikor, milyet és mennyit fogyasztunk belőlük.

Én például inzulinrezisztensként különösen figyelek arra, hogy javarészt lassú felszívódású szénhidrátot egyek, azaz olyan gabonákat, zöldségeket, amelyek fokozatosan adják le az energiát, és nem hirtelen nyomják fel a vércukorszintet.

Ez nem csak a cukorbetegeknek, vagy az inzulinrezisztenseknek fontos szempont, hanem mindenkinek. Mert ha ezeket eszed a cukor, fehér liszt, fehér rizs és a túlfinomított élelmiszerek helyett, akkor nem fogod az étkezés után 30 perccel a falat kaparni, és az állandó édesség utáni vágy is megszűnik.

Lássuk tehát az alternatívákat:

1. Árpa vagy polgári nevén gersli

Egy méltatlanul szinte feledésbe merült gabonáról van szó, amelyről a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe. 

Hatalmas a rosttartalma, gazdag B-vitaminban, káliumban és magnéziumban is. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása szuper hatással van a szellemi és fizikai teljesítményre is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és glükózszintjét is. 

Elkészítése előtt érdemes alaposan átmosni, majd pici olívaolajon megpirítani. Háromszoros mennyiségű vizet készítsünk elő a főzéséhez, de mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit éppen felszívott főzés közben. Lassú tűzön, kb. 45-50 percig készül. 50 perc után is megtartja a rizshez képest kicsit rágósabb állagát. Én leggyakrabban rizottó készítéséhez használom, de sokan töltik meg vele a káposztát vagy épp a hurkát is. 

2. Hajdina vagy pohánka

A hajdinát talán még kevesebben ismerik, mint a gerslit, pedig nem csak kiváló vitaminforrás, hanem gyógyító hatása is van. Elődeink gyakran alkalmazták magas vérnyomásra, de magas rosttartalma miatt az emésztést is nagyszerűen segíti. 

A növény magját a rizshez hasonlóan köretként készíthetjük, lisztjéből pedig sós és édes palacsintát is készíthetünk, akár tojás nélkül is. Az íze jellegzetes, emlékeztet a dióra. 

dsc026533.jpg

3. Köles

 A köles igazi megmentő a gluténmentes étrendet követőknek, ráadásul jó hatással van a körömre és hajra is. Könnyen emészthető, ezért méregtelenítéskor is gyakran fogyasztják. 

Sós és édes verzióban is egyaránt elkészíthető, szuper alapanyag a desszertek esetén is! 

4. Bulgur

Nekem mind közül talán a bulgur a legnagyobb kedvenc, mert a legjobb társ a rohanós hétköznapokban, olyan gyorsan elkészül. 

A bulgur tört búza, gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz, magas a B-vitamin és vas tartalma is. 

Öntsük egy edénybe és egy picivel több vízzel tegyük fel forrni, mint amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük, fűszerezzük. 10 perc után lekapcsolhatjuk, még 5 percet párolódni hagyjuk és már fogyaszthatjuk is. Sokszor keverek hozzá sült zöldségeket, vagy egy meleg saláta alapanyagaként is nagyszerű. 

 

Szóval gabonákra fel! 🙂