Hétvégén kiélveztem a vidéki élet minden egyes mozzanatát, mert csak 2 napom volt rá. Fülig érő vigyorral rúgtam le a papucsot, és jólesőn mászkáltam mezítláb a selymes fűben. Majd egy hirtelen ötlettől vezérelve szaladtam le a gyümölcsösbe, másztam fel a cseresznyefára és gyűjtöttem is be a naptól meleg, tűzpiros, roppanós cseresznyét.

Pite lesz belőletek – gondoltam.

 

dsc_0454_v2.jpg

Még hozzá nem is akármilyen pite. A jó öreg clafoutis, avagy tejpite receptjét alakítottam át cukor-és laktózmentesre, teljes kiőrlésű lisztből.

Egy könnyű nyári édességről van szó, amit bármilyen gyümölccsel bátran variálhatunk, biztosan sikere lesz.

Lássuk is a hozzávalókat:

40 dkg magozott cseresznye

4 tojás

5 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 ek zabpehelyliszt

8 ek nyírfacukor  vagy 8 ek eritrit

csipet só

fahéj

3 dl vaníliás rizstej  vagy 3 dl sima tej

1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 tk vaníliaaroma

vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

 

A cseresznyét kimagozzuk, és szűrőbe téve lecsöpögtetjük, hogy később ne áztassa el a tésztánkat.

A 4 tojást habosra verjük a nyírfacukorral, majd evőkanalanként adagolva adjuk hozzá a lisztet, tejet sót és vaníliát. Csomómentesre keverjük. 

A piteformánkat kivajazzuk, lisztezzük, és belehelyezzük a cseresznyét, úgy, hogy a szemek között legyen hely. Ez azért szükséges, hogy közé tudjon folyni a tészta.

Ráöntjük a masszát, de ne lepődjünk meg, ez tényleg ennyire híg. 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, amíg a tűpróbánál nem ragad már a tűre semmi.

Próbáljuk meg kivárni, míg hűl egy picit és szeletelhetjük is. Tudom tudom, nehéz, mert annyira isteni az illata! 🙂 

dsc_0457_v2.jpg