Márciusban egy Erasmus+ programmal lehetőségem nyílt egy hetet Koppenhágában tölteni, és igen csak belopta magát a szívembe ez a város a maga kedvességével és élhetőségével. 

A blogomban az utazásaimról igyekszek olyan posztokat írni, olyan helyeket/érdekességeket/élményeket megmutatni, amik nem feltétlenül szerepelnek az útikönyvekben. Lássuk hát 🙂 

  1. A cukin giccses, vagy giccsesen cuki kávézó

Még csak az utcáról nézel be az ablakain, és máris elámulsz. A következő pillanatban pedig már lépsz is be a Mormors Kávézóba.

Úgy tudnám jellemezni, mintha egy 90 éves nagymama nappalija összekeveredett volna a mi Szimpla Kertünkkel. Melegséget, otthonosságot sugárzó, miközben minden négyzetcentiméterén találsz valami teljesen lehetetlen, alap esetben oda nem illő tárgyat, ami itt végül mégis csak beleillik az összképbe.

mormors1.jpg

mormors2.jpg

Már csak utólag láttam, hogy TripAdviseron az első helyen áll a kávézók között. Szóval érdemes felkeresni.

https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g189541-d694967-Reviews-MORMORS_Cafe-Copenhagen_Zealand.html

  1. Ilyet máshol nem látsz: Christiania, a hippik városa

Koppenhágán belül a szabad város, amit 1971-ben foglaltak el a hippik, és kommunát alakítottak ki. Nem piszkálják őket, az EU-nak sem része, és a saját törvényeik szerint élnek. És tényleg úgy kell elképzelni, hogy a 70-es évekből itt ragadt raszta hajú hippik, művészek, életművészek laknak itt, miközben kisgyerekek is szaladgálva játszanak az utcákon. 

Ha már hippik, akkor felmerül a könnyű drogok használata, ami Christianián kívül egész Dániában tilos. A drogok árusítása azonban a maffia kezébe került, akik konkrétan úgy árusítják, mint a piacon, kis asztalokra kitéve. 

Mintha egy elvarázsolt világban járnánk, számomra teljesen szürreális élmény volt. De nem egy alvilági, sötét helyet kell elképzelni, hanem mint egy mesebeli városkát. Úgyhogy ha csak 1 helyre van időtök elmenni, akkor ez legyen az!

 bve-christiania-195116.jpg

 

  1. A biciklis az isten!

Hollandiához hasonlóan itt is a leggyakrabban használt közlekedési eszköz a bicikli, úgyhogy a kisiskolástól elkezdve, a nyugdíjason át az üzletemberekig mindenki ezzel száguldozik. És szó szerint száguldozik. Nem igazán érdekli őket, hogy te éppen az életed képét megörökítő turista vagy, ha rajta állsz a bicikliúton, akkor vess magadra.

Az utcákon pedig nem csak millió bringát lehet látni, hanem ilyen kis színes madáretetőket is. Ne mondja senki, hogy nem édes! 🙂 

madareteto.jpg

 

  1. Színezd ki!

Koppenhága legismertebb városrésze a Nyhavn, amely dánul kikötőt jelent. A csatorna mentén korábban a kereskedők éltek, ma azonban éttermek és kávézók tömkelege várja a turistákat. Igazából nem kell itt semmi nagy attrakcióra gondolni, de iszonyat hangulatos végigsétálni a girbegurba, színes házak mellett.

 nyhavn.jpg

  1. Együnk valami dánt!

Amikor külföldön járok, akkor irtó kíváncsi vagyok az adott ország gasztronómiájára. Nem volt ez másképp Dániával sem, viszont ezen a ponton kicsit csalódnom kellett. Nem akarom őket megbántani, de konyhájuk az nem igen van. Kerestem a volna tipikus dán ételek, kajázókat, de 50 méterenként csak gyrosost, török és thai kifőzdéket találtunk.

Viszont!

Egyik nap betévedtünk a belvárosból már kintebb eső, gyártelepnek kinéző részre, ahol a hét legjobb ételét ettem! Tagbaszakadt, jó kedélyű, kedves férfiak köszöntöttek minket, akik olyan szakértő mozdulattal készítették a húsokat, hogy egész nap el tudtam volna nézni. Végül a Warpigsben (mindent elmond a neve) a napi menüt kértük, amiben ilyen mennyien pácolt, puha, szaftos húsokat kaptunk és káposztasalátát. Háát igen.. ilyen alkalmakkor különösen távolinak tűnik, hogy én valaha is vega legyek. 😀

dsc_0151.JPG

 

Egy szó mint száz, Koppenhága egy igazán élhető, kedves kis város, ahova bármikor szívesen visszamennék!