Hamarosan indulok 10 napra Dél-Franciaországba, így gondoltam elkezdek ráhangolódni az útra egy igazi francia pitével, a galette-tel (ejtsd:galett). 

Feltehetően már a 12. században is készítették, mert a vékony tésztát könnyen meg lehet sütni a forró köveken is. Ma már millió és egy variációja létezik, a sóstól az édesen át. Egyszerű, gyors és bármilyen idénygyümölccsel vagy zöldséggel tökéletesen működik. 

Én most egy epres-rebarbarás verziót mutatok, amivel csak egy gond adódott.. Túl hamar elfogyott. 🙂 

img_20160425_080303.jpg

A tészta hozzávalói: 

180 g teljes kiőrlésű rozsliszt

40 g eritrit/nyírfacukor vagy 30 g cukor
 

1 csipet só

60 g vaj/kókuszzsír

1 tojás

3 evőkanál víz


A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk az eritritet/cukrot, sót, tojást és vizet. Gombóccá gyúrjuk majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra.

Töltelékként 5-6 szem nagyobb epret és 2 szál rebarbarát felszeletelünk, megszórjuk 1 evőkanál eritrittel vagy cukorral és 1 evőkanál zabkorpával. A zabkorpa azért kell, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, lehet helyettesíteni keményítővel is.

img_20160424_185921.jpg
A tölteléket a tészta közepére halmozzuk, felhajtjuk a széleit és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. 


Garantáltan alig fogjátok kivárni, míg hűl egy picit!